Wagner, Richard

8 05 2012

RICHARD WAGNER

Leipzig (Alemanya) 1813 – Venècia (Itàlia) 1883

Compositor alemany de l’època del Romanticisme, famós per les seves òperes innovadores i per impulsar el Nacionalisme alemany.
De molt petit va quedar orfe de pare, i la seva mare es va tornar a casar amb un actor, pintor i poeta. Tenia dues germanes.

Ja de petit Wagner va iniciar-se en la música, estudiant violí i piano.
L’any 1834 començà una llarguíssima sèrie de viatges per Europa dirigint concerts i òperes. Es casà amb l’actriu Minna Planner.
Poc desprès va haver de traslladar-se amb la seva dona de Riga a París en vaixell, perquè tenien molts deutes. La tempesta durant la travessia va inspirar la seva òpera “L’holandès errant”, coneguda també com “El vaixell fantasma”.  A París va fer amistat amb els músics més importants de l’època: Liszt i Rossini entre d’altres.
El 1842 va tornar a Alemanya, convertit ja en músic conegut. Va participar en la revolució de l’any 1849 i va haver de fugir a Suïssa. Va viatjar molt i fins l’any 1862 no va poder tornar a Alemanya.
Quan mor la seva primera esposa, es casa amb Cósima, filla de Liszt, una noia vint-i-quatre anys més jove que ell, amb qui va tenir quatre filles.
Gràcies a la seva amistat amb el Rei de Baviera, Wagner va poder fer construir un teatre pensat expressament per a les seves òperes.
Aquest compositor va fer escrits amb moltes referències antisemites (en contra dels jueus). Curiosament, Mendelssohn, un altre compositor contemporani, era jueu, i encara que li agradava la seva música, també el va criticar per ser jueu. A més, Wagner tenia un caràcter força arrogant i orgullós, que feia que caigués malament a molta gent, malgrat ser un músic tan bo.

OBRA. Destaquen les seves òperes:

  • “L’Holandès errant” (1843)
  • “Tannhäuser” (1845)
  • “Lohengrin” (1850) i la seva “Marxa Nupcial”
  • “Tristany i Isolda” (1865)
  •  “Les Valquíries” (1870)
  •  “Parsifal” (1882)
Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: