Haydn, Franz Joseph

13 01 2012

FRANZ JOSEPH HAYDN

(Àustria, 1732 – Àustria, 1809)

Joseph Haydn va néixer el 31 de març de 1732 aRohrau, Àustria.

El seu pare, Mathias, era constructor de carros i músic aficionat. La seva mare, Anna Maria Koller, era cuinera a la casa del comte Harrach, senyor de Rohrau. Era el segon de dotze fills, només sis dels quals van arribar a adults. Un d’ells també va ser un músic conegut a la seva època, Michael Haydn.

Als sis anys el seu oncle, Johann Mathias Franck, mestre d’escola i mestre de cor a Hainburg, li comença a ensenyar música. Amb ell forma part de la coral de l’església, i més endavant canta a la catedral de Viena. També aprèn a tocar el violí.

Als 27 anys és nomenat director de música de l’orquestra del comte de Morzin i desprès forma part dels músics d’una família de nobles d’Hongria. Finalment, treballa fent música per al príncep, tenint molt d’èxit musical.

Al 1781, Haydn contacta amb Mozart i es fa amic seu.

Desprès de treballar per al fill i el nét del príncep, treballa per a un empresari d’Anglaterra i es trasllada allà. La universitat d’Òxford li atorga el títol Honoris Causa.

Més tard, torna a Viena.

Haydn mor el 31 de maig de 1809 (amb 77 anys) a Viena.

Les composicions de Haydn més conegudes són els seus quartets de corda, la missa “La creació”, la simfonia “La sorpresa” (Simfonia n. 94 en Sol M) i la simfonia “El rellotge”.

Haydn, Mozart i Beethoven són recordats com els tres compositors més importants del Classicisme.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: