ROSSINI, GIOACHINO

19 11 2009

G. Rossini

GIOVACCHINO ANTONIO ROSSINI

Pesaro (Itàlia), 29 de febrer de 1792 – Passy, Illa de França, 13 de novembre de 1868

Època musical: Romanticisme.

El compositor d’òperes més famós de la seva època. Fill d’un trompista i una cantant. Quan era petit, el seu pare fou empresonat durant les invasions de Napoleó i la seva mare es traslladà a Bolonya amb ell. El mantenia cantant. Allà estudià música. Més tard el pare va poder reunir-se de nou amb ells. Gioachino va cantar en corals d’esglésies i estudià en el Liceu musical. Amb catorze anys compongué la seva primera òpera: “Demetrio e Polibio”. Li agradava molt la música de Mozart i de Haydn. Escriví moltes òperes, sobretot còmiques. El 1813 es guanyà el reconeixement amb la primera òpera seriosa: Tancredi. Anà a Nàpols contractat per l’empresari Barbaja, com a director musical del Teatro San Carlo. Allà va conèixer la soprano Isabel Colbrand (que nasquè a Madrid) i s’hi va casar el 1822. Per a ella escriví òperes serioses. Però com se’l va reconèixer millor era en el camp còmic amb Il barbiere di Siviglia (“El barber de Sevilla”) (Roma, 1816), i La Cenerentola (“La Ventafocs”) (1817). Òperes serioses foren La gazza ladra (“La garsa lladra”) (1817) . També visquè a Viena (1823), on conegué Beethoven, a París i a Londres, on reuní una fortuna. Contractat pel govern francès, escriví a París arranjaments d’òperes anteriors, i composà Guillaume Tell (“Guillem Tell”) (1829). La manca de salut física i les crisis sentimentals i depressives l’apartaren al final de la seva vida de la composició d’òperes.

Era una gran amant de la cuina i del menjar. Li encantava elaborar receptes de cuina inventades per ell que avui dia encara trobem als menús dels restaurants:

  • Amanida Rossini (composta de mostassa, llimona, pebre, sal, oli d’oliva i tòfona).
  • Canelons Rossini.
  • Tournedó Rossini.

Una curiositat: El seu sentit de l’humor. Aquí podeu veure una mostra d’una composició ben divertida de Rossini, “Duet dels dos gats”, imitant les veus de dos gats, pensada per a fer amb dues cantants femenines (soprano i mezzosoprano). En aquest cas, interpretat per la cantant soprano catalana Montserrat Caballé acompanyada per Concha Velasco, també cantant i actriu:


I aquí interpretat amb una altra cantant lírica:

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: