ANTONIO VIVALDI

21 09 2009

ANTONIO LUCIO VIVALDI: “Il Prete Rosso”

Aquest compositor i violinista del Barroc va néixer a Venècia (Itàlia), l’any 1678.
Provenia d’una família que ja s’estimava la música. Era el més gran de sis germans i el seu pare era violinista. Ell li va ensenyar a tocar el violí.
Antonio Vivaldi, al principi, va decidir dedicar-se al sacerdoci. Va arribar a ser ordenat sacerdot el 1703, tot i que poc desprès hi va renunciar, al·legant que patia asma.
Se’l coneixia amb el sobrenom “Il prete rosso” (el “capellà ros”), a causa del color del seu cabell, pèl-roig.
Va ser mestre de violí i director musical d’un famós orfenat per a noies de Venècia, la ciutat on nasqué i on treballà gairebé tota la vida.

A Màntua va conèixer la cantant contralt Anna Giraud, que es feu alumna seva de cant i sembla que va acabar sent la seva companya. Per això la gent li va posar a ella el malnom “Annina del Prete Rosso”.

Va arribar a tocar davant del Papa, a Roma.
Fou un compositor molt prolífic: va escriure una quarantena d’òperes, més de cinc-cents concerts per a diferents instruments solistes (dos-cents trenta per a violí), i moltes altres obres. En destaquen els seus concerts per a violí i orquestra, especialment “Les quatre estacions”, conjunt de quatre concerts, que descriuen les estacions de l’any amb la música.
Va morir a Viena el 1741.

Escolta “Les quatre estacions”, l’obra més famosa d’aquest compositor.

La Tardor

Toca amb la flauta un fragment de la tardor

L’hivern

La primavera

L’estiu

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: